Една готварска книга на Румен Радев

Упътване как да търситеНякои полезни съвети за по-лесно намиране на рецепти в сайта.

Рецепти може да търсите през големия бутон "Рецепти" и от падащото меню да си изберете категория или подкатегория, а след това на получения екран с резултати да изберете и филтър.

Сайта има търсачка. Това е прозореца с надпис "Търси" в него, намиращ се в горната част на страницата в дясната част на зелената лента. Има и разширен вариант на търсачката, в който може да влезете като кликнете върху "Разширено търсене", намиращо се точно под прозореца на обикновената търсачка.

Разликата е, че при разширеното търсене освен фразата, търсачката Ви дава възможност да търсите в определена категория (включително във всички нейни подкатегории, ако има такива) или в определена подкатегория, а също и с определен филтър или няколко филтри. Ако не укажете категория или филтър, разширения режим на търсачката ще търси във всички категории и при всички филтри. Това точно прави търсачката при обикновен режим търсене - търси фразата във всички категории и всички филтри.

Може да напишете фраза и да не избирате нито категория, нито филтър. Може да напишете фраза и да изберете само категория или само филтър. Може да напишете фраза и да изберете категория и филтър. А може да не пишете фраза, а само да изберете или категория, или филтър, или категория и филтър. При всички случаи може да избирате по един или няколко филтри.


Дали ще използвате малки или големи букви е без значение. Например може да напишете Крокодил, крокодил, КРОКОДИЛ, крокоДил или кРокоДил, ще получите резултати за рецепти, в които думата крокодил съществува.

Като фраза може да напишете:
- всяко съчетание от букви
- дума или част от дума
- съчетание от думи или техни части

Търсачката ще Ви покаже всички рецепти, в които тази фраза съществува, било в заглавието им или в съдържанието им.
Търсачката търси само в рецептите, тя не показва резултати от разделите "Начало", "Предговор", "Препоръки и описания", "Послеслов", "Информация" и останалите раздели в долната лента на екрана. 

Като получите резултатите от търсенето, силно Ви препоръчвам да отваряте рецептите, които Ви заинтересуват в нов раздел, чрез кликване с десния бутон върху рецептата и указване на браузъра да отвори връзката в нов раздел. Същото важи и за кликването върху адреса за препратка към друга рецепта, ако има такава в отворената рецепта. Така ще имате моментен достъп до толкова, колкото желаете рецепти, отворени в различни раздели на браузъра в най-горната му лента и моментно сравняване на рецептите или моментен достъп до друга рецепта, когато избраната рецепта изисква препратка.

Относно търсенето на рецепти с търсачката на сайта, ще дам няколко примера, за да поясня:

Пример първи.
Купили сте брюква и искате да видите какво може да си приготвите от нея.
Напишете в полето за фраза "брюква" и натиснете бутона "Търси".
Ще получите всички рецепти, в които има брюква.

Пример втори.
Имате пъдпъдъци. Нуждаете се от рецепта.
Има два начина да намерите рецепти.
Първия е през падащото меню на "Рецепти" да изберете "Ястия с месо от птици" и след това "Пъдпъдък". Ще получите всички рецепти, в които има пъдпъдък или пъдпъдъци.
Втория начин е през търсачката. 
Ако оставите полето с фраза празно, а изберете от категориите "Пъдпъдък" ще получите същите резултати. 
Ако напишете в полето за фраза "пъдпъдък" ще получите рецептите в които има точно буквосъчетанието "пъдпъдък". В този случай ще получите и рецепти, в които се изисква яйце от пъдпъдък. Ако в рецептата се споменава за пъдпъдъци, тази рецепта няма да излезе. 
Затова, когато за някакъв продукт не сте сигурни дали да напишете името му в единствено или множествено число, просто напишете частта от името до буквата, до която съвпадат или до някоя буква преди нея.  В нашия пример, тъй като не знаете дали "пъдпъдък" или "пъдпъдъци" да напишете, просто напишете "пъдпъдъ" или "пъдпъд" или "пъдп" и търсачката ще намери рецептите, в които има такова буквосъчетание. Търсачката намира поредица от знаци, така че няма значение дали това ще е част от дума, цяла дума или няколко думи. Тя ще намери рецептите, в които има точно такава поредица от букви и знаци, каквато сте написали.

Пример трети.
Искате да сготвите бакла и Ви трябва рецепта.
Ако напишете в полето за търсене фразата "бакла", ще получите всички рецепти с бакла, но и рецептите за баклава, защото "бакла" е част от думата "баклава". Ако искате да намалите броя на получените резултати, ще трябва да укажете или категория, или филтър (може няколко филтри). Ако искате да сготвите постно ястие, тогава просто изберете категорията "Постни и блажни безмесни ястия без тесто" и ще останат само такива рецепти, а всички рецепти, в които има месо или тесто ще изчезнат от резултата, включително рецептите за баклава. Ако сте сигурни, че искате рецептата да е от европейска кухня, изберете като филтри или само една кухня, или няколко. Така ще се скрият и рецептите за бакла от останалите кухни. 

Пример четвърти.
Искате да сготвите нещо от мексиканска кухня и искате само мексикански рецепти.
Оставете полето с фраза празно, не избирайте категория, а само изберете филтър "Мексиканска кухня" и натиснете "Търси". Ще получите всички рецепти от мексиканска кухня. Ако искате мексиканска рецепта със свинско месо, тогава освен филтъра, изберете и категорията "Свинско месо". Имате останали няколко томатили, които искате да използвате със свинското, затова искате само рецептите, в които освен свинско има и томатило. В допълнение към така избраните филтър и категория, напишете като фраза "томатил" и натиснете "Търси".

 

За търсене в определена страница на разделите "Начало", "Предговор", "Препоръки и описания", "Послеслов", "Информация" и останалите раздели в долната лента на екрана, когато сте отворили дадената страница, използвайте менюто на браузъра, обикновено в горния десен ъгъл (Google, Mozilla, Edge) или в горния ляв ъгъл (Opera), изберете "Търсене / Намери / Find" и напишете фразата.
Например, ако ползвате като браузър Google Chrome и сте на страницата "Храна и здраве" и искате да намерите "холин", кликнете в горния десен ъгъл на Google лентата и от падащото меню изберете "Търсене". В появилия се малък прозорец напишете "холин" и ще отидете веднага на мястото в страницата, където се споменава тази фраза. 

 

 
© 2017. Всички права запазени