Една готварска книга на Румен Радев

Таблица t° C
Уважаеми читатели,
 

В сайта няма да намерите 
таблица за времената за печене, варене или пържене на продуктите и изделията...

Който и каквато таблица да изготви, ако готвите четейки написаното в нея, много често ще имате провал и разочарование.
Всяка една съществуваща таблица е ориентировъчна, условна и относителна, т.е. с много вратички за извинение на провалите.
Моля да ме извините, че нямам желание да съставя подобен продукт.
Няма универсална таблица.

Нека да поясня.
Например за печенето. Може да печете във фурна. Може на скара. Може на грил. Може на плоча. Може в тиган. Може в сач. Може в холандска тенджера (Dutch oven). Може в пещ.
Фурната може да е електрическа или на газ. Да е голяма или малка. Може горния и долния реотан да не нагряват еднакво силно. Скарите имат различна конструкция и мощност. Същото за гриловете и плочите. Тигана може да е стоманен, алуминиев или чугунен, дебелина различна, дъно различно, слага се на открит огън или електрически котлон. Сача зависи от степента на нагряване. Пещите са от различни материали и имат различна конструкция, опалват се и после започват да изстиват с различни скорости. Температурата при електрическите и газовите уреди се наглася с датчици, които често не са съвсем точни. Разстоянието на съда до източника на нагряване варира. Различните температури изискват и различно време за печене.
Продуктите са различни. Месото от един вид риба, птица или бозайник се различава по редица показатели от това на друг вид. Два екземпляра на един и същ вид риба, птица или бозайник се различават по големина и възраст. Разфасовките също. Структурата на една пържола от животно гледано за месо в затворена ферма се различава от пържола от свободно отглеждано такова животно. Също за птиците. Всеки зеленчук има много сортове, които се различават по форма, големина и водно съдържание. При самуните хляб или другите тестени солени или сладки изделия времето на печене зависи от формата, големината, влагосъдържанието. При яхнии, гювечи и прочее смесици от продукти водното съдържание е различно, както и дебелината на слоя продукти и материала на съда.

Подобни са нещата при варенето и пърженето.

В една таблица не може да се представи информация за всичко. Колкото и множество отделни таблици да се направят, те ще са на база експерименталния продукт или марка и модел на уреда и ще са с много уговорки. На практика ще са с много малко полза, почти безполезни.

Нещата са сложни, но не чак толкова, че да не могат да се поставят под контрол. Моят съвет, ако сте начинаещи любители на кулинарните занимания, е да си купите тигани, тенджери и тави със стъклени капаци. Така ще имате поглед върху ситуацията вътре в съда. Като печете хляб, кекс или каквото и там да е от тесто, бабиния метод за проверка чрез вкарване на клечка за зъби или тънко дървено шишче в продукта е повече от достатъчен, ако клечката излезе влажна с полепнало по нея тесто, значи има още да печете докато излезе суха. Просто не изкарвайте продукта от фурната, а много бързо си вкарайте ръката, набодете, извадете ръката и затворете фурната. Месото също може да го пробвате лесно като вкарате острието на нож, ако ножа влиза лесно и от отвора започне да изтича чиста течност без кръв, месото е готово. Ако месото е с кост и се отделя от костта, със сигурност е готово. Няма лошо да надигнете капака за секунди и погледнете какво става в съда, ако печете нещо под капак, така че може да регулирате водното съдържание и ако има нужда да капнете малко гореща вода или съответно да продължите с печенето по-дълго докато соса се сгъсти достатъчно. При варене или задушаване може с вилица, нож или лъжица да пробвате продуктите. С времето и практиката все по-често ще уцелвате точно времето за топлинната обработка.
Аз никога не съм нито търсил, нито ползвал таблица за времената на обработка, а стигнах дотам, че мога да приготвя абсолютно всичко. Което се вижда по снимките в рецептите (както знаете, всичко е правено и снимано лично от мен).

Смело напред към кухнята! 
Ключа е да имате желание. Всичко е практика. Колкото повече готвите, толкова по-добри в това ще ставате.

Наздраве!
 
Post Scriptum

Ако все пак не приемете по-горните ми съвети, а решите да си убивате времето в разглеждане на таблици в мрежата, твърде вероятно повечето таблици, на които ще попаднете да са в температурни градуси по Фаренхайт.
Ето формулата за превеждането им към градуси Целзий (да не убивате още време да я търсите): 
C = 5/9 (F - 32)
Ако теглата са в паундове, формулата за превеждането им към килограми е:
1 Lb = 0.4535924 Kg
© 2017. Всички права запазени