Една готварска книга на Румен Радев

Съвети за направа на сладоледи

 
Най-добрите сладоледи са италианския тип сладоледи, защото в техния състав няма белтъци и сметана, а жълтъци и високо маслено (над 3.7% масленост) прясно мляко. Добрите сладоледи са гъсти, с много малко въздух. Богати на жълтъци сладоледи нямат нужда от никакви сгъстители като желатин и нишесте. Жълтъците прихващат съвсем малко въздух между стените на клетките и така колкото по-гъст е сладоледа, толкова е по-качествен. Ако пълномасленото мляко, което използвате не е високо маслено, ще трябва да използвате и малко сметана. Но сметаната не влошава така качеството на сладоледа, както вкарания въздух по време на бъркането докато замръзва. Съотношението на вкаран обем крем за замразяване в машината и изкаран обем сладолед е важен показател за качеството на сладоледа. Високо качествените сладоледи са с увеличение в обема от 2 до 10%, много добрите до 20%, добрите до 33%, а много комерсиално произвеждани сладоледи достигат до 100%. Така, за да направите сладолед с много високо качество, ако вкарате 4 ч.ч. жълтъчна смес в машината за сладолед, трябва да получите в почти идеалния вариант 4 ч.ч. и 1 с.л. сладолед.
Охлаждайте всички продукти преди да ги смесите. Охлаждайте жълтъчния крем за няколко часа в хладилник. Преди да поставите сместа за сладолед в машината, поставете я за 10 минути във фризера – с този хладен шок ще предотвратите влизането на въздух в сладоледа по време на въртенето в машината. Изваждайте охлаждащата купа и бъркалката на машината от фризера непосредствено преди употреба, по най-бързия начин напълнете със сладоледената смес и започнете процеса на замразяване. Винаги прехвърляйте готовия сладолед от машината в друг добре затварящ се контейнер и така поставяйте във фризера. Най-добър на вкус сладоледа е веднага след замръзването му в машината за сладолед. Ако сте го съхранявали във фризер, винаги дръжте сладоледа за 10 минути на стайна температура, преди да го консумирате. Замразявайте сладоледа в контейнери с обем, който ще консумирате на един път. Не замразявайте повторно вече размекнат сладолед.  
В книгата са дадени рецепти както за италиански тип сладоледи, така и за обикновени сладоледи. Поради факта, че са по-евтини, обикновените сладоледи са широко продавани по целия свят. За съжаление, тъй като съдържанието на промишлено приготвените обикновени сладоледи е замразена смес от евтини протеини, сгъстители, канцерогенни подсладители, оцветители и есенции. Силно препоръчвам да си приготвяте сладоледа у дома, най-вече по рецепти за италиански тип сладолед. Както ще видите, рецептите не изискват особени усилия, а резултата си ги заслужава. Веднъж усетили удоволствието от консумация на истински сладолед трудно ще посегнете отново към щандовете в супермаркетите.
Италианския тип сладолед изисква високомаслено мляко, при този тип сладолед сметана не се добавя. Високомаслени са биволското и овчето млека. Кравето мляко от българско говедо и от родопско говедо също има добра масленост, но мляко от германските породи крави не е подходящо за италиански тип сладоледи, за да го използвате се налага да прибавите сметана. Козето мляко в периода на доене, когато козите престанат да пасат и преминат на суха храна също става с висока масленост и в това отношение наподобява овчето мляко.
Притежанието на домашна машина за сладолед не е задължително, за да си направите сладолед. Тази машина всъщност е една купа, обгърната със слой замръзнала течност, капак и бъркалка. Замръзналата течност охлажда крема и го замразява на сладолед докато бъркалката се върти постоянно и поддържа сместа хомогенна. Ако нямате такава машина у дома, просто поставете охладения крем в стъклена, керамична или пластмасова форма и я вкарайте във фризера. На всеки около 20 минути разбърквайте енергично сместа да се хомогенизира, защото при стоенето крема може да започне да се разслоява на по-тежки към дъното и по-леки към повърхността съставки. Вкарвайте го отново във фризера и повтаряйте действието докато сладоледа замръзне на твърда маса.
 
 
© 2014. Всички права запазени