Една готварска книга на Румен Радев

Няколко думи за чайовете

 
Чай – растението чай е само едно, но има различни видове чай, които варират на цвят и вкус в зависимост от времето на бране, ферментация, валиране и изпичане. Основно чая се дели на 3 групи – неферментирал зелен чай, полу-ферментирал оолонг чай и ферментирал черен чай. Най-популярни в Китай са първите два вида, а в Индия и Европа най-популярен е черния чай, на който в Китай му викат червен чай. Като се смеси зелен чай с жасминов цвят се получава жасминовия чай. От изсушени цветове на чая се получава белия чай.
На български чай се наричат и различните запарки от сушени билки, листа, цветове или плодове. Най-разпространени в света са чайовете от лайка, мента, цветна цикория и каркаде (суданска роза). В Китай също е популярен чая от сушени цветове хризантема. Чая от липов цвят е силно популярен в България, среща се и в множество други страни. Чая от шипки и чая от сушена коприва са типични български чайове. Също и чая от мурсалски цвят, но той е билков чай.
Билковите чайове са запарки и отвари на различни билки или смеси от тях, могат да се пият за кратко и при конкретни здравословни проблеми, защото билките влияят на различните органи и системи по различен начин.
Най-добре е сами да си изсушите, а и най-добре сами да си наберете, липов цвят, лайка или шипки. Поставете липовия цвят, лайката или шипките  рехаво на един ред върху чиста хартия, покрийте ги с друга хартия или тензух, за да не се прашат, но да могат да дишат и оставете да се изсушат на сухо не много светло място.
© 2014. Всички права запазени