Една готварска книга на Румен Радев

Няколко думи за ферментиралите напитки

 
Боза – здравословна напитка, продукт на ферментация. Има малка трайност. Полезните свойства се дължат на ферментационните процеси. Консумира се охладена или на стайна температура. Правете си я в домашни условия, защото ферментацията в предлаганите на пазара бози е спряна с добавка на стабилизатори, срока на годност е удължен с консерванти, а вместо захар са използвани смеси от канцерогенни изкуствени подсладители.
Квас – здравословна напитка, продукт на ферментация, леко газирана от процеса на ферментиране. Съхранявана на хладно има добър срок на годност, затваряйте плътно бутилките, за да не се загуби газировката. Консумира се охладен. Приготвя се лесно в домашни условия.
Чорба от кисело зеле – това всъщност е саламурата в която зелето е ферментирало на кисело зеле. Много приятна на вкус напитка, съдържа полезни съставки от ферментационните процеси, само че съдържа и голямо количество сол, поради което се консумира в ограничени количества, до 2-3 ч.ч. Консумира се охладена.
Бира – леко алкохолна напитка, съдържа множество полезни съставки и витамини, продукт на ферментация. Има изключително много видове бира, които се различават по цвят, плътност, вкус, вложени продукти, алкохолно съдържание. Произвежда се по целия свят, но най-добрите бири стават в Европа. Консумира се охладена.
Вино – лека алкохолна напитка, продукт на ферментация. Това е може би най-великия създаден от човека продукт. Червеното вино е добър антиоксидант, намаля риска от рак и извлича тежките метали. Трудно е да си представим хубава трапеза без вино на нея. Вината са червени, бели и розе. Съответно от много видове сортове грозде и съответно с различни вкус, цвят, плътност и сила. Най-разпространени са сухите вина, защото се консумират в процеса на хранене. Има и полусухи (полусладки) и сладки (десертни) вина. Розе и бели вина се консумират охладени, а червените вина на температурата на избеното помещение, като при домашни условия това означава леко охладени.
 
 
© 2014. Всички права запазени