Една готварска книга на Румен Радев

ПослесловТова е краят на книгата. Мисля, че 5000 и нещо страници е достатъчно като материал, а и света не е чак толкова голям. Като навигатор обиколих географския свят, като любител готвач обиколих кулинарния свят, написах доста. От Вас зависи колко от написаното ще прочетете и ще изпълните в кухнята.
Като заключение искам да кажа няколко думи.
Книгата е написана на български език и е за всички българи, било в родината или извън нея. Всички ние си имаме нашите вкусови предпочитания, закърмени сме с подобна една на друга майчина храна и манджите на баба са дълбоко запечатани в душата ни като нещо много специално от детството. Нека си угаждаме и похапваме от тези наши специалитети и нека и нашите деца и внуци имат възможността да ни запомнят с подобни топли чувства.
С възрастта вкусовите предпочитания и разбирания се оформят и в най-обикновения случай, се разширяват и подобряват.
Написаното от мен като част от нашата малка, но колоритна нация, както вече споменах в предговора на книгата, е писано да остане синтезирано на хартия това, от което всички имаме нужда в ежедневието ни.
Моите наблюдения върху множеството ми познати и случайно срещнати хора през годините водят до извода, че по-голямата част от хората имат своята любима храна, но и са склонни да пробват нови неща. Една малка част, наистина много малка част, са хора много ограничени до шопска салата, пържени картофи и свинска вратна пържола, ако може 3 пъти на ден и всеки ден. Друга малка част, още по-малка от тази за сметка на това са безкрайно открити към всяка нова храна, дори познавам българи, които са консумирали пържени скакалци, буби и хлебарки, които се продават в Далечния изток в будки, както у нас печените ядки и семки. Първия тип ги съжалявам дълбоко, на втория тип им завиждам искрено. Не мога да ям не само пържени буболечки, но и салата от краставица със захар или пюре от сурови рибени вътрешности например и затова няма да ги срещнете в книгата. Не казвам, че са лоши на вкус, просто аз не съм ги пробвал или тези, които съм пробвал, не съм ги харесал и затова не мога да ги опиша и препоръчам.
Което искам да подчертая е, че считам всички рецепти в книгата за възприемчиви и вкусни според разбиранията и усещанията на един средностатистически българин, какъвто съм аз. Затова и силно вярвам, че книгата ще помогне на всеки, който се докосне до нея.
 
С много признателност и уважение,
к.д.п. Румен Й. Радев, автор
© 2014. Всички права запазени